De naam Ten Have

 

Er zijn verschillende parentelen met de naam Ten Have opgenomen op de site, gevonden in diverse provincies in Nederland. Geprobeerd is deze families aan elkaar te koppelen, maar dat is niet gelukt.

In de 17e en 18e eeuw zijn in verschillende provincies nieuwe families ontstaan met de achternaam Ten Hove. Vaak was dat een verwijzing naar “de hof” waarop zij hun bezittingen hadden. Deze inwoners waren over het algemeen alleen bekend onder hun vóórnaam en daarom werd de toevoeging “op ’t Hove” (of “op ’t Have”) erbij gezet ter onderscheiding van de overige bewoners met dezelfde vóórnaam.

De naam op ‘t Have kwam vooral voor in de omgeving van Almen en Gorssel in Gelderland en is langzamerhand overgegaan  naar de naam Ten Have.

De familienaam is ook in de provincies Groningen(Blijham), Friesland (Sneek,

Achtkarspelen), Drente (Beilen, Diever, Dwingeloo) en Overijssel (Borne, Deventer, Diepenveen, Raalte) goed vertegenwoordigd.

 

Er bestaan ook een aantal variaties op de achternaam: ten Haaf, ten Haave, ten Haeve, ten Haven. Deze namen zijn eventueel te zoeken in “alle namen in het bestand”.

Dat is een van oorsprong Amerikaans programma. Omdat in dat land geen voorvoegsels bij namen bekend zijn worden de namen anders geschreven dan in ons land.

De naam ten Have wordt aan elkaar geschreven: Tenhave. Er moet dan op de letter T gezocht worden. Dat geldt ook voor álle namen die bij ons een voorvoegsel hebben: Van der Does wordt Vanderdoes, de Boer wordt Deboer La Gasse wordt Lagasse, etc.

 

Na het openen van “alle namen in het bestand” klikken op de lijst met achternamen, waarna op alle namen kan worden geklikt.

 

Hieronder vindt u alle parentelen van de diverse families Ten Have. De genoemde plaatsnaam geeft aan waar de stamvader gedoopt is.

 

parenteel, Hendrick Op`t Have Almen e.o. (Gld)(1645)

parenteel, Willem ten Have  Lichtenvoorde e.o. (Gld)(ca 1600)

parenteel , Wilhelm  ten Haeve  Heerde-Epe e.o. (Gld)(1490)

parenteel,  Marten ten Have  Lichtenvoorde (Gld) (ca 1605)

parenteel,  Hillenius Tjarks ten Have Blijham e.o. (Gr) (1704)

parenteel,  Eppo Hillenius ten Have  Blijham e.o. (Gr)(1657)

parenteel, Berent Berends ten Have  Blijham e.o (Gr) (1620)

parenteel, Evert ten Have  Silvolde (Gr) (1720)

parenteel , Teunis ten Have Deventer, (Ov)(1666)

parenteel, Frerick ten Have  Zwolle + Amsterdam (ca 1550)

Op deze pagina’s kunt u op het door u gewenste parenteel klikken.

 Mocht u nog aanvullingen op het parenteel hebben of

foto’s voor het foto archief dan houd ik mij graag aanbevolen.